Keskustelu

silkkiuikkuRefluksi kirjallisuus5.7.2024 21.56
Olen miettinyt jo pitkään että suomen kielellä ei tunnu löytyvän refluksin hoitoon liittyvää kirjallisuutta. Yleensä kaikki suomenkieliset kirjat keskittyvät pelkästään IBS-oireisiin, mutta refluksista ei paljoa puhuta.

Englanniksi kun tätä kirjallisuutta tuntuu olevan paljon, esimerkiksi Dr. Koufmanin ja Dr. Avivin kirjat on hyviä. On vaan turhauttavaa kun pitää kääntää reseptejä englannista, kun muutakaan ei löydy. Kaikkia ainesosia ei edes pysty saamaan suomesta. Toivottavasti joku ravitsemusterapeutti keksisi kirjoittaa kirjan suomessakin.

Onkos teillä mitään suosikki reseptikirjoja tai muita hoito-oppaita, suomeksi tai englanniksi?

NyyttiRe: Refluksi kirjallisuus6.7.2024 11.08
Minä luen tutkimuksia, koska kirjan voi kirjoittaa kuka vain, mutta tutkimus on aina tehtävä tieteellisen tutkimuksen menetelmin ja jotta sen voi julkaista tieteellisessä lehdessä, sen tulee olla läpäissyt vertaisavioinnin. Lisäksi tutkimukset on tuoreita, kun taas kirja voi perustua vanhempaan tutkimustietoon. Tutkimus lisäksi edellyttää väitteiden tueksi sen tutkimuksen, kun taas kirjassa voi väittää asioita ilman, että se perustuu tutkimuksiin. Tutkimuksiin pääsee käsiksi googlettamalla, ja ne näkee usein myös kokotekstinä, koska ovat nykyosin usein juuri avoimia julkaisuja. Kun käyttää chromen tai edgen selainta, saa tekstin käännettyä suomeksi. Eli haku englannikielisin sanoin ja sitten klikkailemaan tutkimuksia auki ja sen jälkeen täppää käännöksen suomeksi. Osassa näkyy ensin tutkimuksen kooste ja kokoteksti on saatavilla erillisestä linkistä.

silkkiuikkuRe: Refluksi kirjallisuus6.7.2024 17.24
Kiitos Nyytti! Hyvä huomio, tutkimukset ovat kyllä hyvä lähde. Olen yleensä koittanut kirjoista katsoa, että lähdeluettelot on kunnossa. Tosin, itsellä kun ei niin kokemusta ole tutkimustyöstä niin en osaa sanoa mikä tutkimus on tarpeeksi luotettava.

Onko sinulla jotain suosituksia tai eniten hyödyttäneitä tutkimuksia, jota kannattaisi lukea?

NyyttiRe: Refluksi kirjallisuus7.7.2024 13.10
En ole tieteellisten artikkelien näkökulmasta itse selvitellyt noita ruokavalioasioita. Olen yrittänyt nyt löytää tietoa helicobakteerin hävittämishoitojen tuloksista ja perusteista.

Olettaisin (mutu-tuntuma ja oma kokemus), että jos on todella vaikeat oireet, niin ruokavalion osalta on hyvä lähteä karsimaan pois kaikki ne, jotka aiheuttaa oireita. Sitten syödä riittävän pitkään (2-3 kk) yksinomaan niitä, jotka ei aiheuta oireita. Sen jälkeen lähteä lisäämään uusia ruoka-aineita yksi kerrallaan ja heti luopua vähänkin oireita aiheuttavista. Jättäisin suosiolla pois myös lisäaineet ja lisätyn sokerin. Ottaisin probiootit mukaan. Näistä erilaisista probiooteista voisi olla hyvä löytää tutkimuksia tueksi, koska eri probiootit vaikuttaa eri asiaan, ellei sitten esim. Duodecimissa (suomenkielinen) valmiiksi ole mainittu/suositeltu jotain tiettyä probioottia. Apteekissa myös osaavat hyvin neuvoa eri probiooteista, samoin luontaistuotekaupoissa. Kaikki eivät jaksa lähteä tähän rumbaan eli on omasta elämäntilanteesta myös kiinni, miten voi ja jaksaa edetä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: