Keskustelu

NiemeläRefluksia vai jotain muuta?21.7.2024 12.06
Välillä tuntuu pala kurkussa, välillä limaisuuden tunnetta ja välillä taas tyhjän nieleminen särkee hieman nieluun oikealle puolelle, joka satunnaisesti heijastuu saman puolen korvaan. Tätä kestänyt säännöllisen epäsäännöllisesti noin 6kk, kurkkulääkärillä käyty ja nenän kautta tungettiin kamera nieluun, joka näytti olevan ok. Somacia syöty, mistä ei juurikaan apua ole löytynyt. Välillä myös urheillessa tuntuu että nielu kuivuu herkästi kun hengästyy. Alkaa jo turhauttamaan tämä, kun en tiedä 100% varmaksi mitä tämä on, pelkään tietenkin kasvainta tms vakavaa. Se tuskin helpottaa oireita. Ikää 27v eikä juuri muita oireita ole.

NiemeläRe: Refluksia vai jotain muuta?21.7.2024 12.08
Sen myös huomasin että myös oikean puolen nielurisa on aavistuksen toista suurempi, lääkärille sitäkin näytin mutta ei ollut huolissaan. Tämä suurempi risa myös kerää proppuja, joita saa olla poistelemassa noin kerran viikossa.

KraakRe: Refluksia vai jotain muuta?21.7.2024 15.53
Tosi samanlaisia oireita ollut itsellä, suunnilleen yhtä kauan. Refluksia veikkaan, koska röyhtäilen paljon ja röyhtäilin jo pitkään ennen kuin kurkkuoireet alkoivat - varsinkin runsasta alkoholin käyttöä seuraavina päivinä, ja tuo alkoholi saattoi olla yksi syy oireiden alkamiseen (nyt olen merkittävästi vähentänyt).

Olen myös miettinyt, voisiko hieman ennen oireiden alkua sairastettu korona vaikuttaa. Olen lukenut, että joillakin on tullut tällaisia oireita koronan jälkeen.

NiemeläRe: Refluksia vai jotain muuta?21.7.2024 18.04
Joo tuota röyhtäilyä on itsellä kanssa sillon tällöin, vaikka hiilihappojuomaa en olisikaan juonut.

t päälläKoronasta27.7.2024 15.46
!:n koronan sairastamisen jälkeen joka kesti 1kk:n heräilin jatkuvasti yöllä hapan maku suussa ja ertyisesti hampaiden juurista lähtien. Oireet kuitenkin vähenivät 5 kk:ssa. 2. Koronan sairastamisen jälkeen kesti 1 viikon. oireet tulivat 4 kk:n kuluttua eikä vielä parannusta tullut 7 kk:ssa. Aikaisiemmin ei vatsa oireita. Oletan että korona jotenkin laukaissut ne. Ruotsin tv:stä ohjelma koronan jälkitaudeista ja siinä mainittiin juuri että refluksi on hyvin tavallinen. Hurja tauti ja tälaiset jälki taudit sitten myöhemmin.
Somacia 20 mg syöty. Vähän auttaa mutta tauolla tulee uudelleen. Llisäksi kasvot kuurin aikana turvonneet, aamulla huono olo. Onko muilla tällailsia oireita koronan jälkeen.

ÖklöRe: Refluksia vai jotain muuta?29.7.2024 7.44
Täällä myös vatsavaivainen, jolle väläytelty että voisi johtua sairastetusta koronasta. Sairastin lievä oireisen koronan marras-joulukuun vaihteessa. Ennen joulua iski kova ylävatsakipu joka paheni alkuvuodesta entisestään. Toi mukanaan tiheälyöntisyyttä ja todella heikon olon. Sydänfilmit otettiin moneen kertaan, vatsan tähystys, kokovartalo ct-kuvat, verikokeet ja löydökset puhtaat. Tähystäjä uumoili että lievää gastriittia voi olla. Keväällä oireet helpottivat lähelle normaalia mutta nyt kesällä taas korventaa enemmän, myös refluksiin viittaavia oireita on. Happosalpaajia syönyt lähes tauotta 7kk. Vuotta aiemmin sairastetun koronan jälkeen oli myös muutaman viikon mittainen vatsakipu, mutta se ei ollut mitään tämän rinnalla. Sisätautien Erik.lääkäri oli sitä mieltä ettei voi koronasta johtua, oli jopa sitä mieltä että long covid on huuhaata. Sikäli erikoista että asiasta on julkaistu virallisia tutkimuksia vaikka kuinka paljon. Olipahan syy missä hyvänsä, on tämän vaivan kanssa ollut piinallista. Ilman ppi-lääkkeitä ei uskalla vielä olla mutta tuntuu että nekin tekee vaikka mitä oiretta(turvotusta etc.)

ÖklöRe: Refluksia vai jotain muuta?29.7.2024 8.15
Lisäystä edelliseen että pahin vaihe kesti lähes 2kk, jona aikana unettomuutta ja ahdistuneisuutta. Ei käytännössä jaksanut kuin maata sohvalla. Virallinen diagnoosi dyspepsia. Lääkkeitä syöty somac, esomeprazol, Pariet, Librax jopa rauhottavat ja betasalpaajat. Tällä hetkellä suht toimintakuntoinen mutta lähes koko ajan mukana kulkeva korvennus ja ajottainen etova olo.

huolestunutRe: Refluksia vai jotain muuta?3.8.2024 15.43
Minulla kuusi viikkoa ollut kurkun alueella inhottavaa karheaa kipua, kahdella kurkkulääkärillä käyty, toinen sanoi kivun johtuvan lihaskivuista, toinen närästyksestä. Kumpaa nyt uskoisi? Pitääkö mennä vielä kolmannelle lääkärille joka kertoisi mistä on kyse? Kipu on jatkuvaa staattista kipua kieliluun yläpuolella.

MoiRe: Refluksia vai jotain muuta?7.8.2024 22.34
Samanlaisia oireita täällä. Nenänielu limainen, pala kurkussa ja kuristava tunne. Sängyn päädyn nostosta ollut vähän apua, samaten kaulan alueen venyttelysstä.

NyyttiRe: Refluksia vai jotain muuta?8.8.2024 8.17
Antaisiko magneettikuvaus jotain lisäarvoa? Jos ei julkiselta saa lähetettä, yksityiselle pääsee edullisimmillaan 209 eur + 15 eur.

Täälläkin aiemmissa keskusteluissa oli inkivääristä osa saanut helpotusta refluksiin, jos ongelma on siitä johtuva. Sitä voisi kokeilla, jos ei ole aiemmin kokeillut. Hyvä aloittaa pienillä annoksilla ja lisätä annosta pikku hiljaa. Itse sain Vivomixxistä apua korvennukseen.

AlissaRe: Refluksia vai jotain muuta?9.8.2024 9.26
Suosittelen vielä testauttamaan kaikki rauta-arvot: hemoglobiini, ferritiini ja sitten oli joku transferriinireseptori ja vielä joku toinen, jotta näkee että nimenomaan raudanpuute kyseessä. Jotta varmistuu siitä, ettei ole kyse raudanpuutteesta tai että se ei vahingossa pahenna oireilua.

Mun jatkuvaan närästys-/refluksioireiluun ja kurkkukipuun vaikuttaisi olleen syynä raudanpuute, koska noin puolen vuoden rautakuurin jälkeen "kiellettyjä ruokia" ei ole (tai no tuoreeseen tomaattiin ja appelsiinimehuun en ole vielä uskaltanut koskea, mutta kohta yritän niitäkin kokeilla! :D) ja oireet käytännössä hävinneet. Herkkävatsainen oon edelleen eli IBS-oireita on (en noudata Fodmap, joten välillä kärsin siitä seuraukset pöntöllä...XD). Oon huomannut, että jos joskus suoli ei toimi kunnolla (etenkin jos ummetuspainotteista) niin se alkaa puskea painetta ylöspäin ja voi tulla "närästysoiretta". Mutta oireet ei liity mulla silloin syötyyn ruokaan vaan vatsan/suolen huonoon toimintaan. Otan silloin pegorionia. Vatsan säännöllinen toiminta on tärkeää.

Mulla raudanpuutetta pahensi myös runsaat kuukautiset. Koronan sairastamisen jälkeen viime vuonna kaikki närästys/refluksioireilu oikein räjähti. Söin useamman happosalpaajakuurinkin, mutta oireet jatkui vaan. Lopulta tuli kauheita ylävatsakipuja ja en voinut syödä oikeen mitään.

Sitten tutkittiin. Verikokeet oli mulla muuten normaalit, paitsi punasolujen koko oli pienentynyt ja hemoglobiini oli ihan alarajalla. Ei keliakiaa, ei helikoa jne. Gastroskopiassa läpät toimi normaalisti, oli pientä tulehdusta ruokatorvessa, mutta lääkärin mukaan ei tarvetta jatkoseurannoille. Somaccia voi käyttää tarvittaessa, jos oireita on. Ylävatsan ultraus tehtiin ja se oli myös normaali. Rauta-arvot pyysin vielä tutkimaan, kun punasolujen pieni koko ihmetytti ja aiempaa alempi hemoglobiini, koska yleisvointi antoi viitteitä siihen suuntaan. Rauta-arvot sitten olikin alhaiset ja esim. ferritiini oli jotain 6 luokkaa (pari vuotta aiemmin oli mitattu jotain 50)... ja ei mulla kyllä mikään hyvä yleisvointi enää tuolloin ollutkaan.

Määrättiin rautakuurille, vähintään 6 kk. Rautalääkkeenä yritin ensin tavallisia, mutta ne vain pahensi refluksioireita ja närästystä. Sitten vaihdoin toisen lääkärin suosituksesta Sideraliin. Ei mitään oireita siitä eikä tummia ulosteita enää, jota normiraudasta tuli.

En oo nyt syönyt Somaccia enää yli puoleen vuoteen, koska en oo tarvinnut. Elämä muutenkin kirkastunut, kun kroppa toimii normaalisti. Toivon, että sama tilanne jatkuu - oon esim. vetänyt koko kesän mansikoita. Lisäksi oon syönyt vapaasti pizzaa, tomaattista pastaa, makaronilaatikkoa ketsupilla, suklaata, juonut limpparia, myöskin alkoholia kokeillut. Kaikki nämä aiemmin tosi minimissä tai ei ollenkaan, koska en halunnut sitä polttelua aina jälkikäteen.

En markkinoi rautaa nyt minään ihmelääkkeenä, koska jos esim. löysät läpät, niin ei siihen auta mikään rauta. Mutta joillakin oireilun syy tai oireiden pahenemisen syy (ehkä refluksikoillakin) voisi ehkä olla raudanpuutteessa. Eli kannattaa huomioida ja ainakin poissulkea.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: